Tänk på att hållbarheten i ett spikförband helt och hållet beror på spikarnas placering. pet vanligaste spikförbandet är sannolikt när man har två brädor i rät vinkel. Man måste då tänka på att placera spikarna på motstående ställen om varandra för att fästet ska bli stabilt på båda ställen.
Det finns ett antal hjälpredskap som underlättar för dig att hålla spikförbandet på plats och ger den stadga som behövs när det belastas i sidled. Du kan välja mellan vinkeljärn, spikbleck eller en trekantskloss. Ibland, till exempel vid finsnickerier, kan det finnas skäl att förborra spikhål som sedan eventuellt kan pluggas igen. Vid förborrning är risken för sprickbildning mindre. Ändträ och kanter kan lätt spricka vid spikning, särkilt om virket är runt.
När det gäller förband som bara kräver småspik och nubb behöver man inte alltid använda en hammare när man ska spika. Då går det lika bra ned en plattång som nyper fast spiken och nubben. Tänk bara på att tången kan göra fula märken i virket, så skydda med till exempel en bit papp. I den följande bildsviten får du exempel på de vanligaste spikförbanden och på några lika vanliga fallgropar.
|