Hyvlar - Lär dig att hyvla för hand

I den här artikeln om hur man hyvlar för hand får du veta mer om:
1. Värt att veta när man hyvlar för hand. 2. Verktygsvinklarna på ett hyvelstål. 3. Putshyvel i trä och metallhyvel. 4. Inställningar för hyvlar. 5. Allmän teknik när man hyvlar. 6. Hyvling av ändträ och stora ytor.

Lär dig att hyvla för hand

Övning ger färdighet är en regel som gäller för de flesta hantverk och när det gäller konsten att hyvla stämmer den ovanligt väl. Att hantera hyvlar på rätt sätt är nämligen något av en konst. Blir man riktigt talangfull beror det på att man har övat mycket.

För småhusägaren i gemen är hyveln främst det verktyg man tar fram när dörrar, fönster, skåplådor och liknande kärvar. Även om det rote alltid är fråga om avancerade jobb vill man förstås att de ska bli välgjorda. Hanterar man bara hyveln med lätt hand är chansen att man ska lyckas stor.

Den som är intresserad av mera vidlyftiga träarbeten skaffar sig förr eller senare en maskinhyvel eller i varje fallen eldriven handhyvel. För de allra flesta hobbyhantverkare är emellertid en eller några få konventionella handhyvlar vad som behövs för att man ska klara de flesta förekommande renoverings och underhållsarbeten.

Numera tillverkas praktiskt taget alla hyvlar i metall, vilket emellertid inte betyder att det bara finns metallhyvlar i hemmaverkstäderna. Långt därifrån! Eftersom hyvlar inte bara är hållbara, praktiska verktyg utan ofta också har sköna former går de inte sällan i arv och man kan på goda grunder anta att äldre trähyvlar är lika vanliga som nya i metall.

Dessbättre är det ingen avgörande skillnad i att hantera den ena eller den andra. Den största skillnaden är att det traditionella hyvelstålet, som måste slipas och brynas, i rask takt ersätts av hyveljärn som inte kan slipas utan måste slängas när de blir slöa.

Den nya tidens hyvlar tar också mindre plats och eftersom tekniken gått framåt kan de också vara effektivare än de äldre skönheterna. Ändå är det grundkunskapen, som beskrivs påföljande kort, och den levande handen på verktyget, som avgör slutresultatet.

Värt att veta

Det finns sällan anledning att kassera äldre trähyvlar i hyggligt skick. Är sulan nedsliten kan hyveln ofta sulas om med mycket gott resultat. Moderna hyvlar av metall har oftast räfflad sula för att glida lätt. Trähyvlar kan man fä att glida lätt genom att då och då stryka rå linolja över sulan eller rentav låta hyveln stå i linolja en tid.

verktygsvinklarna på ett hyvelstål  

Illustrationen intill visar verktygsvinklarna på ett hyvelstål: Spånyta (1), hyvelstål (2), släppningsyta (3) och snittyta (4).

 

Det här behöver du när du ska hyvla:

Bilder på två olika hyvlar   I bilden t v finns en putshyvel i trä: Stock (1), sula (2), horn (3), kil (4), hyvelstål (5) och spånöppning (6). 

I samma bild t h finns en modernare metallhyvel: Knopp (1), stålhållare (2), spak för hyvelstålets förskjutning i sidled (3), hyvelstål (4), handtag (5), sula (6) och ställskruv (7). Mitt emellan hyvlarna ligger ett hyvelstål med tillbehör: Klaff (1), hyvelstål (2), hårt, härdbart stål (3), ställslits (4), klaffskruv (5), egg (6) och slipfas (7).
 

Inställningar

Arbetsstycket spänns fast ordentligt i en hyvelbänk.

1. Ett gott hyvlingsresultat förutsätter nästan alltid att arbetsstycket spänns fast ordentligt i en hyvelbänk.

Mindre stycken kan hållas fast i ett rejält skruvstycke.

2. Mindre stycken kan hållas fast i ett rejält skruvstycke. Använd mellanlägg, så att backarna inte skadar.

Stålet sticker för långt ut i sulans springa.

3. "Hugger" hyveln beror detta nästan alltid på att stålet sticker för långt ut i sulans springa.

 
Hyvelstålet ska sticka ut endast obetydligt.

4. Håll hyveln upp och ner och "flukta" längs sulan. Hyvelstålet ska sticka ut endast obetydligt.

Du ska nätt och jämnt kunna känna eggen mot fingertoppen.

5. När du stryker med ett finger över springan ska du nätt och jämnt kunna känna eggen mot fingertoppen.

Det är också viktigt att stålet är helt rakt isatt.

6. Det är också viktigt att stålet är helt rakt isatt. Sitter det snett blir hyvelspånen ojämnt tjocka.

 
Släppningsvinkeln bör vara 20-25 grader

7. Släppningsvinkeln den i vilken eggen skär bör normalt vara ca 20-25°, om virket är mycket löst.

Hyvelstålets lutning varierar en hel del för olika slags hyvlar.

8. Hyvelstålets lutning varierar en hel del för olika slags hyvlar. Lutningen kan vara mellan 20 och 100°.

Med klaffen regleras hyvelns benägenhet att bryta spånen.

9. Med klaffen regleras hyvelns benägenhet att bryta spånen. Placeras den nära eggen bryts spånen lättare.

 
För löst virke kan du ha grov klaffning

10. För löst virke, med fibrer som växer rakt, kan du ha grov klaffning, d.v.s. 1-3 mm från eggen.

För hårt och motsträvigt virke bör klaffningen vara fin.

11. För hårt och motsträvigt virke bör klaffningen vara fin. Då kan du även hyvla rotfanér, ändträ och liknande.

Klaffen ska också sluta tätt intill stålet.

12. Klaffen ska också sluta tätt intill stålet. Gör den inte det proppas spånöppningen igen av spån.

 
Ha vid spånöppning när du ska hyvla mjukt trä

13. När du ska hyvla mjukt trä är det viktigt att använda en vid spånöppning.

Ha trång spånöppning när du ska hyvla hårt trä.

14. Hårt trä och hyvling mot fiberriktningen fordrar däremot alltid en trång spånöppning.

Fila då av klaffen även på ovansidan och rikta underkanten mot stålöppningen

15. Fila då av klaffen även på ovansidan och rikta underkanten mot stålöppningen i hyvelsulan. Använd en ansatsfil.

 
Reglera spånöppningen med ställskruven.

16. På hyvlar av metall är det skäligen enkelt att anpassa spånöppningen. Reglera bara med ställskruven.

Hyvlar av trä ställs in med lätta hammarslag på slagknappen

17. Hyvlar av trä ställs in med lätta hammarslag på slagknappen eller på hyveljärnets ovansida. Kila därefter väl.