I den här artikeln om att gjuta i betong får du veta mer om:
1. Värt att veta när du ska gjuta i betong. 2. Material och verktyg när du ska gjuta i betong. 3. Blanda betongen. 4. Gjuta med betong. 5. Formgjutning med betong. 6. Armering. 7. Efterhärdning av betongen.
![]() |
Som husägare kan man under årens lopp behöva göra en del gjutningsarbeten. De flesta av dessa är lagningar i äldre betongytor, men det finns även en hel del andra jobb för den som vill göra det själv. Det är ingen hemlighet att förarbetet betyder mycket i samband med de flesta hantverk och det gäller även vid gjutning. Har du rätt förutsättningar beträffande underlag, formar etc är det faktiskt inte så svårt att gjuta i betong.
Du kan köpa betong på två sätt. Om du behöver en större mängd kan du beställa färdigblandad betong som levereras direkt från en särskild bil. Det vanligaste är dock att köpa torrbetong i säckar om 25 kg och sedan blanda själv efter hand.
Betong består i huvudsak av cementpasta och så kallad ballast. Ballastmaterialet innehåller sand, grus och sten medan pastan är en blandning av cement, vatten och luft. För att betongen ska styvna och få god hållfasthet och andra egenskaper är det viktigt att du blandar enligt de anvisningar som står på säcken. Tänk på att använda rent vatten när du blandar. Om vattnet på något sätt är förorenat kan det förändra den kemiska processen när betongen sedan hårdnar.
En gammal tumregel när det gäller den färska betongens konsistens är att ju mindre vatten, desto starkare betong. Vid formgjutning i små eller smala formar är det dock viktigt att betongen "flyter ut" så pass att det inte kan bildas luftfickor vid formens kanter. När du väljer betongens kvalitet bör du ta hänsyn till vad som ska gjutas. Det finns en särskild ytbetong för gjutning av golv. Betong för andra arbeten finns i olika klasser och grovlekar. Välj kvalitet i samråd med kunnig affärspersonal om du är osäker.