När du ska hänga eller fästa föremål som väger mer än 10 kilo per fästpunkt bör du alltid använda träskruv och plugg. Det finns pluggar i plast och metall. Oavsett hur dessa omformar sig, är principen alltid att pluggen ska bilda ett fast grepp om skruven på baksidan av gipsplattan.
När du förborrar för pluggen är det viktigt att du har rätt dimension på borrstålet. Hålet ska endast vara så stort att du med visst motstånd kan trycka in pluggen. Till de flesta förpackningar får du de råd och anvisningar som du behöver för en god infästning. Om du köper plugg och skruv var för sig får du även uppgift om vilken dimension på skruven du bör välja. Rätt skruvlängd får du fram genom att lägga ihop längden på pluggen och tjockleken på det föremål du ska skruva fast med skruven.
Vikten avgörande på en gipsskiva
Det finns flera typer av fästdon och plugg för gipsskivor och vilken sort du ska välja beror helt och hållet på vad skruven eller kroken ska hålla fast. Om du ska hänga tavlor av ordinär storlek eller andra prydnadsföremål räcker det oftast med enkel eller dubbel X-krok. Tyngre föremål bör däremot alltid fästas med skruv och plugg.
Om du kombinerar en så kallad gipskrok med träskruv och plugg får du en stabil hängare för exempelvis en mindre hylla. En sådan infästning bär cirka 15 kilo per fästpunkt. Vill du ha ännu bättre bärkraft väljer du istället en metallexpander vars fästpunkter kan bära upp till 30 kilo i både väggar och tak. En annan variant för tyngre föremål är skruv med gummiexpander.
När du ska sätta lampkrokar i taket kan du även välja "platta" pluggar i plast eller metall. Dessa kan fordra ett något större hål, så att du kan få in de nerfällda vingarna. När pluggen är på plats fälls vingarna ut och vilar på gipsplattans baksida. Tyngdpunkten fördelas på detta sätt över en större yta än med vanlig plugg. När du skruvar fast hyllor eller skåp i väggen, bör du beräkna möbelns bruttovikt, det vill säga det fyllda skåpet eller hyllan. Skivor, böcker och porslin väger
mycket mer än vad man kanske tror.
Även om gipsväggar och tak orkar rätt hög viktbelastning, finns det tillfällen då du hellre bör, under förutsättning att regelverket är av trä, fästa i detta. Detta gäller bland annat klädstänger, tunga lampkronor, skåpsinredningar och rejäla bokhyllor. Försök räkna ut centrum för de reglar du ska fästa i, så blir upphängningen helt säker. Reglarna sätts med få undantag med ett cc-avstånd av 60 centimeter.
 |
1. En vanlig X-krok med ett eller två stift är det enklaste sättet att hänga tavlor och annat väggpynt på. Spiken styrs in snett nedåt av hållarens konstruktion. |
 |
2. För en stadigare hängning använder du en vägghake tillsammans med träskruv och vanlig plugg. En upphängnings-
anordning av detta slag bär upp till 15 kg/fästpunkt. |
 |
3. När du förborrar för vanlig plugg ska hålet inte vara större än att pluggen precis går att trycka in. När skuven dras åt pressas pluggens sidor utåt. |
|